Monday, December 11, 2006

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Στις μέρες μας ακούμε συχνά τις φράσεις ‘Φαινόμενο του Θερμοκηπίου’ και ‘Παγκόσμια Υπερθέρμανση’.Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα αυτές οι φράσεις?
Για να ξεκαθαρίσουμε,το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μια φυσική διαδικασία κατά την οποία η ατμόσφαιρα ενός πλανήτη συμβάλλει στην θέρμανση του. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1824 από έναν φυσικό,τον Ζοζέφ Φουριέ. Κατά αυτήν την διαδικασία,τα αέρια του θερμοκηπίου σχηματίζουν ένα ‘στρώμα’ σε κάποια απόσταση ώστε να αφήνει να περνά η υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου.Ένα μέρος αυτής της ακτινοβολίας απορροφάτε από τη γη και από την ατμόσφαιρα ενώ το υπόλοιπο αντανακλάται αλλά με μεγαλύτερο μήκος κύματος.Από την αντανακλώμενη ακτινοβολία,ένα μέρος φεύγει στο διάστημα,ενώ το άλλο εγκλωβίζεται από ένα στρώμα αερίων του θερμοκηπίου.Ετσι, η γη έχει μια σταθερή θερμοκρασία,περίπου 15 C και παραμένει ζεστή. Χωρίς αυτήν ο πλανήτης θα ήταν παγωμένος και δεν θα υπήρχε ζωή.

Το πρόβλημα όμως αρχίζει από την παρέμβαση του ανθρώπου. Εξαιτίας της μόλυνσης έχει οδήγηση σε αύξηση του ποσού των αερίων του θερμοκηπίου,τα οποία είναι κυρίως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται ένα μέρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας του ηλίου στα αέρια του θερμοκηπίου και η ατμόσφαιρα να θερμαίνεται κι άλλο.Έτσι, προκαλείται παγκόσμια υπερθέρμανση.Γι’ αυτό και όταν λέμε ‘φαινόμενο του θερμοκηπίου’ δεν εννοούμε την φυσική διαδικασία αλλά την έξαρση αυτής.
Τα αποτελέσματα του φαινόμενου του θερμοκηπίου μπορεί να είναι καταστρεπτικά. Πρώτα απ’ όλα,εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας λιώνουν σιγά-σιγά οι πάγοι της Ανταρκτικής και έτσι ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας.Αν συμβεί αυτό,τότε πολλά παραθαλάσσια μέρη θα καταποντιστούν και χιλιάδες άνθρωποι θα πεθάνουν.Επιπλέον, δεν ξέρουμε αν όλα τα είδη των ζώων προσαρμοστούν στην άνοδο της θερμοκρασίας.Υπάρχουν και κάποια φριχτά σενάρια όπως αυτό για τη μείωση της κυκλοφορίας του Golf Stream,στο οποίο οφείλεται το σχετικά ήπιο κλίμα της Ευρώπης, εξαιτίας της μείωσης της αλατότητας της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων.Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική ψύχρανση του κλίματος της Ευρώπης…

1 comment:

nameless393 said...

Exei ginei poli oreo kirie!Pinelopi